Efterårets plæne

 

Gode råd til græsplænen  

”Jamen græsset gror da stadigvæk!”, lød det fra samtalen mellem to kunder i havecentret. Den ene havde klargjort plæneklipperen og sat den på vinterophold, for nu er det snart vinter, og så må plænen klare sig selv. Tvivlen er tydelig – er det nødvendigt at fortsætte med at klippe plænen? Når vi klipper, fortsætter den så ikke bare med at gro?

 

 

Derfor skal du stadig klippe
Hver gang du klipper din plæne, sender du signal til græsset om at danne nye sideskud. Vi holder derfor græsset i groning, når vi klipper det hele tiden. Så ja, græsset fortsætter med at gro, når vi hele tiden klipper det. Holder du op, så vil græsset på et tidspunkt standse, men det tidspunkt kommer først, når temperaturen kommer under 8 grader C. Det lune efterårsvejr holder derfor græsset i vækst, og hvis du ikke klipper det, vil det få en langhåret pels, der kan være svær at styre.

 

 

 

Hæv klippehøjden
Når du sætter klippehøjden op, så rammer du ikke de skud, der sidder i bunden af plænen. Altså får plænen mere en studsning, end en gennemgribende klipning. Der kan langsomt gå længere og længere tid mellem klipningerne, og på den måde hjælper vi græsset til at skrue ned for væksten.


Nedfaldne blade
Mange af havens løvfældende træer og buske løsner deres blade og de daler ned på plænen. Hvis du har mulighed for at skubbe bladene ud i bedet eller under hækken er det at foretrække, men er der tale om et ganske let lag blade, så vil plæneklipperen nemt finklippe dem. Resultatet er en lettere ”grumset” plæne, men snart vil den biologiske nedbrydning finde sted, og så forsvinder det visne look.

 

 

 

Risiko for sneskimmel
Slutter du havesæsonen for tidligt, og efterlader græsplænen med lange strå, så risikerer du, at dele af plænen går til i diverse svampesygdomme. Er der tilmed et dække af blade i det lange græs, så vokser risikoen.
Sneskimmel er én af sygdommene, som rammer plænerne hårdt, hvis det bliver fugtigt og snedækket. Jo mere luft og lys der kommer ned i plænen, des bedre vil den klare sig – også hvis vi altså får rigtig vinter med frost og sne.

 

 

Se udvalget af bl.a. gødning til græsplænen her.

 

 

 

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld