Sæsonplanter

Sommerblomster, løg og knolde, eksotiske planter.

Sommerblomster.

Det overdækkede koldhus er sommerblomsternes hjemsted. Det er altid en blomstrende oplevelse at komme derud, og sortimentet kolosalt. Sommerblomster på terrassen giver et vældigt farveflor. Pelargonia, petunia, tagetes og meget mere kan hurtigt blive til et blomsterorgie. Opstammede sommerblomster eller slyngende sommerblomster kan give store krukker et vældigt løft, og glæden ved at se planten gro så hurtigt er sjovt for såvel børn som voksne.

Sensommerens krukker prydes af hebe, lyng,  pyntekål, alunrod, hortensia og veronica, som alle står flot til frosten bliver for hård.Disse er ofte ét - årige og urteagtige planter, der går til grunde, når frosten kommer.
Opbevaring før plantning og plantningen er det samme som ved haveplanter, men for et flot resultat kræves rigeligt med gødning, enten flydende eller i tabletter, + rigeligt med vanding sommeren igennem.
Ved plantning i krukker , skal krukkerne altid have hul i bunden.

Se udvalget her
 

Alligevel bør du altid sørge for et effektivt dræn i bunden af dine krukker, altankasser og ampler, som du bedst etablerer ved hjælp af leca, småsten eller potteskår.
Vintersæsonen byder på mange stedsegrønne planter, der er velegnet til krukker, altankasser m.m.
 

Efterårslyng, forårslyng, hebe, skimmia og gaultheria er planter der står flot hele vinteren.


Specielt til julen er udvalget af buksbom, sukkertopgranner og juletræer med rod stort.Juleroser, husløg, stenbræk, kristtorn og alle opstammede planter bruges hele vinteren i krukker.Trods sne og dårligt vejr er disse varer let tilgængelige, da de står i overdækket koldhus.De stedsegrønne haveplanter kommer rigtig til deres ret her. Opstammede buksbom, thuja, kristtorn og dværgmispel pryder hele vinteren. Forneden i krukken kan plantes bjergthe, lyng  og f.eks. stedmoder, der vil blomstre hvergang det er tøvejr.

Tænk også på fuglene. Hæng fuglekugler, havreneg m.m. på planterne, der står i krukkerne vinteren over, og følg med i fuglenes travle hverdag.

Det første forår er dejligt at få ud i krukkerne, f.eks. ved hoveddøren. Mens frosten stadig er hård er løgplanterne de bedste ( minipåskeliljer, iris, krokus m.m.). stedmoder og hornvioler lægger sig ned i frostperioden, men rejser sig op igen når temperaturen stige
 

 

Løg og knolde.
 

Når frosten starter og sommerblomsterne smides ud, er det allerede tid til at tænke på forårets blomstring.Krokus, vintergækker, hyacinter m.m. lægges i den rigtige dybde, lyng eller veronica plantes og står flot hele efteråret og vinteren og pludselig står forårsløgene og blomstre i den kolde vinter.

De sommerblomstrende knolde lægges om foråret. Det kunne være knoldbegonia, canna og skærmlilje (agapanthus). Tilførsel af vand og gødning giver blomst allerede første år. Knoldene overvintre frostsikkert og blomstre endnu mere året efter. Med årene vil knoldene kunne deles og blive til endnu flere planter.

Eksotiske planter er dem der kræver meget lys og varme. De trives allerbedst i havestuer, vinterhaver, glaskarnapper og helårs havestuer, hvor vintrene er kølige men frostfrie.  Planteoplevelsen kan blive enorm.
 


Bougainvillea, citrusplanter, nerium, eucalyptus, trompetblomst, camelia og mange flere kan pryde husets glasparti til stor fornøjelse for hele familien.  Blomstring året rundt, duft, frugt og farve er nøgleordet for havestuens eksotiske planter. Husk vanding, gødning og god jord er vigtigt for et godt resultat.